Dosarul în care Regele Mihai cere anularea deciziei, început acum cinci ani, s-a plimbat de la Judecătoria Lipova la Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timișoara, Curtea Supremă, iar acum a ajuns din nou la Curtea de Apel Timișoara, unde se rejudecă.
Avocații Regelui au cerut magistraților să constate ilegalitatea punctului din hotărârea de guvern prin care un teren de 60.000 de metri pătrați din domeniul de la Săvârșin, aparținând Regelui, a trecut în proprietatea statului.
Regele, care a devenit proprietarul terenului în 1944, a evidențiat faptul că guvernul a trecut terenul în proprietatea statului în baza unei simple hotărâri care inventariază bunurile din patrimoniul public, fără să aibă vreun drept să facă asta.
”Simpla includere într-o listă de inventar nu îl plasează automat în domeniul public al statului, astfel că dispozițiile procedurale din legea 213/1998 care se referă la centralizarea bunurilor din domeniul public sunt irelevante sub aspectul modului de dobândire a proprietății”, se arată în întâmpinarea depusă în proces de avocații Regelui.
Inițial, Curtea de Apel Timișoara i-a dat dreptate Regelui Mihai și a anulat prevederile din respectiva hotărâre de guvern, însă guvernul a făcut apel, invocând faptul că nu i-au fost comunicate o serie de documente necesare formulării apărării. Ulterior, Curtea Supremă a admis recursul guvernului, a casat sentința Curții de Apel Timișoara și a trimis dosarul pentru rejudecare. Acum, dosarul se judecă la Curtea de Apel, scrie Epoch Times.